Gezondheid.webBlad.info
Onmisbare informatie over uw gezondheid

Meest bekeken
>Eťn op de tien Nederlanders is probleemdrinker
>Drinken en roken even dodelijk
>Training stoppen met roken succesvol


Recente artikelen
>De branche van gezondheidsproducten wordt volwassen
>Hoe de darm de geest kan bevriezen
>Rood vlees verhoogt kans op darmkanker
>Allochtonen leven langer dan autochtone Nederlanders
>Voorlezen voorkomt later leesproblemen
>Kwaliteit kinderopvang in Nederland zorgwekkend
>'Vroege identificatie van potentiŽle dikkerds voorkomt Amerikaanse taferelen'
Alle artikelen


Nederlandse volksgezondheid stagneert

De ontwikkeling van de volksgezondheid in Nederland stagneert. Stonden we in 1960 qua levensverwachting tussen de meest welvarende landen nog op de tweede plaats, inmiddels zijn we afgezakt uit de kopgroep naar een gedeelde veertiende plaats. We gaan minder snel vooruit dan de landen om ons heen. Zwitserland, Spanje, Frankrijk en ItaliŽ waren ons al eerder gepasseerd, het verenigde Duitsland en Oostenrijk passeerden onlangs, en BelgiŽ, Finland en het Verenigd Koninkrijk liggen op de loer. Alleen Denemarken doet het nog slechter.

In landen met overheidsgezondheidszorg is effectieve publieke gezondheidszorg gemakkelijker te organiseren en succesvoller in het behalen van resultaten dan in landen met een sociaal zorgverzekerings-stelsel. Dat komt omdat in de landen met een sociaal verzekeringsstelsel beslissingen over toewijzing van geld voor preventie enerzijds en anderzijds zorg niet tegen elkaar worden afgewogen. De verzekeraars en ook de gezondheidszorg in deze landen achten zich niet spontaan verantwoordelijk voor de publieke gezondheid en het verzekeringsstelsel bevat niet van nature incentives voor gezondheidsbevordering. Dat blijkt uit een internationale vergelijking die de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg heeft uitgevoerd naar de organisatie van systemen van publieke gezondheidszorg in Europese landen.

Eerste viool

Uitgaven voor gezondheidszorg worden in het beleid in Nederland nog uitsluitend als verliespost gezien. De economische waarde van publieke gezondheid is de laatste tijd in andere landen weer erg in discussie, met name in voormalige Oostbloklanden zoals Hongarije. Met de stagnerende groei van de volksgezondheid wordt zoín discussie ook voor Nederland relevant. Op veel terreinen van publieke gezondheid heeft Nederland in het recente verleden de eerste viool gespeeld: intersectoraal, internationaal, in het verzamelen van gezondheidsdata. Behalve op het laatste terrein lijkt echter de wet van de remmende voorsprong gewerkt te hebben. Andere landen hebben van de Nederlandse ervaring en kennis gebruikgemaakt om zelf een stap verder te zetten. Eind 2005 komt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg met een advies aan minister Hoogervorst over de verdere verbetering van de volksgezondheid.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats