Gezondheid.webBlad.info
Onmisbare informatie over uw gezondheid

Meest bekeken
>Eén op de tien Nederlanders is probleemdrinker
>Drinken en roken even dodelijk
>Nieuwe website informeert consument over gezondheid


Recente artikelen
>De branche van gezondheidsproducten wordt volwassen
>Hoe de darm de geest kan bevriezen
>Rood vlees verhoogt kans op darmkanker
>Allochtonen leven langer dan autochtone Nederlanders
>Voorlezen voorkomt later leesproblemen
>Kwaliteit kinderopvang in Nederland zorgwekkend
>'Vroege identificatie van potentiële dikkerds voorkomt Amerikaanse taferelen'
Alle artikelen


Training stoppen met roken succesvol

Wetenschappelijk onderzoek van de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Wenen toont aan dat training een succesvolle manier is om te stoppen met roken. 53,3% van de deelnemers aan de Allen Carr-training is een jaar later nog steeds gestopt met roken. Dit hoge slagingspercentage wijst uit dat deze methode, waarbij persoonlijke begeleiding centraal staat, ook op lange termijn een effectieve manier is om te stoppen met roken. Daarnaast wijst het onderzoek uit dat de deelnemers die met behulp van deze training gestopt zijn slechts twee kilo gewichtstoename hebben gehad. De Oostenrijkse en Duitse vereniging van ARBO-artsen, het “Gesellschaft für Arbeitsmedizin”, heeft een prijs toegekend voor de wetenschappelijke inhoud en presentatie van het onderzoek, dat werd uitgevoerd door prof. dr. Manfred Neuberger.

De Universiteit van Wenen heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de Allen Carr-training. Aanleiding voor dit onderzoek was de aanbeveling, gedaan door artsen van het Oostenrijkse “Institut für Umwelthygiene”, om bedrijven rookvrij te maken. In het onderzoek werden in totaal 537 deelnemers gevolgd. Na drie maanden bleek 61,8% van deze deelnemers gestopt te zijn met roken en na een jaar was 53,3% van de deelnemers nog steeds rookvrij. Zo’n hoog slagingspercentage is nog nooit eerder gemeten bij bijv. pillen, pleisters of andere trainingen en methodes: boven de 25% is al een unicum. Ook de gewichtstoename, een veelgehoord struikelblok bij het stoppen met roken, bleek mee te vallen: 75% van de gestopte deelnemers was gemiddeld slechts twee kilo in gewicht aangekomen; 25% van de stoppers heeft helemaal geen gewichtstoename ervaren. In het algemeen komen rokers die stoppen ofwel op eigen kracht, dan wel met behulp van andere stopmethoden, gemiddeld vier kilo aan.

Stoppen met roken

Niet alleen in Oostenrijk, maar ook in Nederland staat stoppen met roken hoog op de politieke agenda. Roken is niet alleen schadelijk voor de roker zelf, maar ook niet-rokers worden geconfronteerd met de schadelijkheid van meeroken. Preventie en tabaksontmoediging zijn twee van de centrale uitgangspunten van het huidige kabinet. Na de openbare ruimtes dienen sinds januari 2004 nu ook alle werkplekken rookvrij te zijn. Een goede ontwikkeling, maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. Om radicaal te stoppen met roken is meer nodig dan druk van buitenaf of medicatie. De resultaten van het onderzoek van de Universiteit van Wenen bevestigen dit. Inzicht geven in de lichamelijke nicotineafhankelijkheid en de daaruit voortvloeiende denkpatronen is een essentieel onderdeel van de training. Het verkleint de kans op terugval in oud rookgedrag en maakt dat men het stoppen als prettig en vanzelfsprekend ervaart. Deze nieuwe onderzoeksresultaten bevestigen dat de Carr-training een doeltreffende manier is om het aantal rokers binnen de samenleving te verlagen.

Allen Carr

Allen Carr heeft twintig jaar geleden het boek ‘Allen Carr’s Easy Way to Stop Smoking’ geschreven. Alleen al van de Nederlandstalige editie (nu 33e druk) zijn inmiddels 400.000 exemplaren verkocht. Daarnaast heeft Allen Carr een training ontwikkeld die rokers effectief helpt bij het stoppen met roken. Deze vijf uur durende training wordt inmiddels wereldwijd, in 26 landen gegeven. Bij bedrijven die hun werkgevers hulp bieden bij het stoppen met roken staat de Allen Carr-training hoog aangeschreven: in Nederland komt momenteel  70% van de cliënten die de Allen Carr training volgt via bedrijven. De Allen Carr-organisatie ontvangt geen subsidie, maar steeds meer ziektekosten-verzekeraars waaronder Achmea, ONVZ en Trias, zijn bereid over te gaan tot (gedeeltelijke) vergoeding van de training omdat stoppen met roken de meest eenvoudige investering is om preventief gezondheidsproblemen aan te pakken.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats