Gezondheid.webBlad.info
Onmisbare informatie over uw gezondheid

Meest bekeken
>Eťn op de tien Nederlanders is probleemdrinker
>Drinken en roken even dodelijk
>Training stoppen met roken succesvol


Recente artikelen
>De branche van gezondheidsproducten wordt volwassen
>Hoe de darm de geest kan bevriezen
>Rood vlees verhoogt kans op darmkanker
>Allochtonen leven langer dan autochtone Nederlanders
>Voorlezen voorkomt later leesproblemen
>Kwaliteit kinderopvang in Nederland zorgwekkend
>'Vroege identificatie van potentiŽle dikkerds voorkomt Amerikaanse taferelen'
Alle artikelen


Sterke toename kankerpatiŽnten

De Signaleringscommissie Kanker van KWF Kankerbestrijding berekende eind 2004 een stijging van het aantal kankerpatiŽnten van 69.000 nieuwe gevallen (in 2000) tot 95.000 in 2015. ĎDe verwachte sterke stijging van het aantal kankerpatiŽnten in de komende tien jaar dwingt ons tot een duidelijke rol in het publieke debatí, meldt Marten Oosting, voorzitter van KWF Kankerbestrijding.

De stijging leidt onvermijdelijk tot een toename van de vraag naar zorg en nazorg. Daar moeten overheid en zorgverleners nķ op inspelen: de zorgcapaciteit moet tijdig worden uitgebreid, door onder meer de opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners te verruimen. Zodat iedere kankerpatiŽnt in ons land op tijd de juiste zorg krijgt, nu ťn in de toekomst.

Diagnose

Om dit te realiseren zijn onder meer voorzieningen nodig om een tijdige en betrouwbare diagnose te kunnen stellen. Zoals voldoende scanapparatuur en gekwalificeerd personeel. Ook de tijdige opsporing van kanker is van groot belang. Want door er vroeg bij te zijn, kan een behandeling eerder beginnen en hoeft deze minder ingrijpend te zijn. KWF Kankerbestrijding pleit in dit kader voor invoering van bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Verder wil KWF Kankerbestrijding nog actiever dan voorheen bevorderen dat resultaten uit wetenschappelijk onderzoek worden verspreid en toegepast.

Bondgenoot

In de strijd tegen kanker zijn de patiŽntenorganisaties een onmisbare bondgenoot van KWF Kankerbestrijding. Zij kennen de patiŽnt en zijn emoties en behoeften het best. Samen met hen strijdt KWF Kankerbestrijding er bijvoorbeeld voor dat nieuwe geneesmiddelen voor alle kankerpatiŽnten beschikbaar zijn. Het kan niet zo zijn dat financiŽle redenen daar aan in de weg zouden staan.
KWF Kankerbestrijding zal verder de strijd tegen (long)kanker als gevolg van roken voortzetten. Daartoe zal zij de samenwerking binnen STIVORO intensiveren. Oosting spreekt zich kritisch uit over het Nationaal Programma Kanker. Hij mist hierin de ambitie van de overheid, als partner in dat programma, om impulsen te geven aan de toppositie van ons land in het kankeronderzoek.

Bestaanscrisis

Kanker betekent lang niet altijd het einde. 5 jaar na de diagnose is gemiddeld de helft van de patiŽnten nog in leven, afhankelijk van de soort kanker en het stadium bij ontdekking. Toch betekent de ziekte voor veel mensen die met kanker geconfronteerd worden een bedreiging van hun leven. Voor sommigen is het zelfs zo ingrijpend dat ze in een bestaanscrisis komen. Het Taborhuis in Nijmegen heeft in samenwerking met KWF Kankerbestrijding een project uitgevoerd, waarin de essentie van deze levenscrisis en wat mensen daarin wel of niet tot steun is geweest centraal stond. Speciale aandacht ging daarbij uit naar zingeving en spiritualiteit. Het project bestond uit een kwalitatief onderzoek en handreikingen voor de praktijk in de vorm van een patiŽntenbrochure en een DVD voor hulpverleners.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats