Gezondheid.webBlad.info
Onmisbare informatie over uw gezondheid

Meest bekeken
>Drinken en roken even dodelijk
>Training stoppen met roken succesvol
>Nieuwe website informeert consument over gezondheid


Recente artikelen
>De branche van gezondheidsproducten wordt volwassen
>Hoe de darm de geest kan bevriezen
>Rood vlees verhoogt kans op darmkanker
>Allochtonen leven langer dan autochtone Nederlanders
>Voorlezen voorkomt later leesproblemen
>Kwaliteit kinderopvang in Nederland zorgwekkend
>'Vroege identificatie van potentiële dikkerds voorkomt Amerikaanse taferelen'
Alle artikelen


Eén op de tien Nederlanders is probleemdrinker

Uit het eerste landelijke onderzoek naar probleemdrinken blijkt dat 10,3% van de Nederlanders van 16-69 jaar veel drinkt en daar problemen van ondervindt. Dat blijkt uit het onlangs verschenen rapport: ‘De prevalentie van probleemdrinken in Nederland: Een algemeen bevolkingsonderzoek’, uitgevoerd door de UM-onderzoekers drs. Daksha van Dijck en prof. Ronald Knibbe, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Uit het eerste landelijke onderzoek naar probleemdrinken blijkt dat 10,3% van de Nederlanders van 16-69 jaar veel drinkt en daar problemen van ondervindt.
Dat blijkt uit het vandaag verschenen rapport: ‘De prevalentie van probleemdrinken in Nederland: Een algemeen bevolkingsonderzoek’, uitgevoerd door de UM-onderzoekers drs. Daksha van Dijck en prof. Ronald Knibbe, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

In het rapport wordt iemand een probleemdrinker genoemd als hij/zij problemen ondervindt als gevolg van regelmatig óf stevig drinken. Voor regelmatig drinken wordt de norm gehanteerd van minstens 21 dagen per maand 4 of meer glazen bier, wijn of sterke drank. Stevig drinken is minstens 4 keer per maand 6 of meer glazen. De ondervonden problemen lopen uiteen van drinken om zorgen te vergeten of meer zelfvertrouwen te krijgen tot black-outs door drankgebruik, stiekem drinken, maaltijden overslaan, alcohol-ongevallen, regelmatige dronkenschap/katers en sociale problemen (waaronder problemen met partner, familie of werk).

Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 8.000 Nederlanders van 16-69 jaar. Analyse van de gegevens leidt tot een aantal meer en minder verrassende conclusies.  Zo blijkt probleemdrinken vaker voor te komen bij mannen en jongeren en minder vaak bij mensen met een partner en met kinderen. De hoogste prevalentie wordt gevonden bij jongeren van 16-24 jaar. Bij mannen in die leeftijdsgroep is meer dan eenderde (34,1%) probleemdrinker, bij vrouwen 9,4%. Bij zowel mannen als vrouwen in oudere leeftijdsgroepen is het percentage probleemdrinkers ruimschoots lager. Uit het onderzoek wordt duidelijk dat bij jongeren met het stapsgewijs aangaan van structurele verplichtingen, zoals samenwonen, huwen en ouderschap het overmatig drankgebruik en daaraan gerelateerde problemen steeds verder vermindert.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats