Gezondheid.webBlad.info
Onmisbare informatie over uw gezondheid

Meest bekeken
>Eťn op de tien Nederlanders is probleemdrinker
>Drinken en roken even dodelijk
>Training stoppen met roken succesvol


Recente artikelen
>De branche van gezondheidsproducten wordt volwassen
>Hoe de darm de geest kan bevriezen
>Rood vlees verhoogt kans op darmkanker
>Allochtonen leven langer dan autochtone Nederlanders
>Voorlezen voorkomt later leesproblemen
>Kwaliteit kinderopvang in Nederland zorgwekkend
>'Vroege identificatie van potentiŽle dikkerds voorkomt Amerikaanse taferelen'
Alle artikelen


Ouderen leven langer

Ouderen leven langer en zullen in de toekomst vaker een ziekte hebben, maar zij hebben daar minder last van. Door medische technologie en hulpmiddelen kunnen de gevolgen van veel ziekten steeds beter worden gecompenseerd. Gezonde voeding en lichaamsbeweging kan de levensverwachting nog flink verhogen.

Ouderen leven langer. De toegenomen levensverwachting is zowel bij mannen als vrouwen toe te schrijven aan een daling van de sterfte aan hartziekten en beroerte. In het afgelopen decennium zijn bij Nederlandse mannen 2,6 gezonde jaren en bij vrouwen 3,8 gezonde jaren bij gekomen. Dat is meer dan de toename in de levensverwachting. Het aantal ouderen zal door de vergrijzing wel flink toenemen. Ouderen die behoefte hebben aan AWBZ-gefinancierde zorg zal stijgen van ruim 735.000 tot meer dan 1 miljoen in 2020. Dit staat in een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Voeding

Een gezonde voeding en leefstijl zorgt ook op hoge leeftijd voor minder kans op sterfte. Ouderen die zogenaamde mediterrane voeding gebruiken, leven gemiddeld langer dan generatiegenoten die een Ďgewooní voedingspatroon hebben. Mediterrane voeding is rijk aan groenten, fruit, granen, peulvruchten, vis en olijfolie en bevat weinig vlees en zuivelproducten. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek, verricht door Wageningen Universiteit en het RIVM. In het onderzoek is tussen 1990 en 2000 een groep ouderen nauwkeurig gevolgd. Van de groep met de mediterrane voedingsgewoontes overleed tijdens de onderzoeksperiode ruim twintig procent minder dan de reguliere groep die dat voedingspatroon niet volgt.

Gezonde leefstijl

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat ouderen die Mediterrane voeding eten over een periode van tien jaar twintig procent minder risico op sterfte lopen dan ouderen die dat dieet niet volgen. Niet-roken, matig alcoholgebruik en matige tot intensieve lichaamsbeweging verlagen elk afzonderlijk het risico op sterfte met 20 tot 35 procent. Ouderen die alle vier onderdelen van een gezonde leefstijl volgen, blijken over een periode van tien jaar zestig procent minder kans op overlijden te hebben, vergeleken met ouderen die deze leefstijl niet of gedeeltelijk volgen. Beweegprogrammaís voor ouderen blijken een groot succes. Onder de 224 bewoners van zes West-Friese woonzorgcentra loopt bijvoorbeeld een onderzoek naar de gezondheidseffecten van verschillende beweegprogramma's voor ouderen. Bij de ouderen vallen de beweegprogramma's erg in de smaak. Zo geeft een ruime meerderheid aan dat ze zich lichamelijk beter of veel beter voelen ten opzicht van voor aanvang met het beweegprogramma. Een groot deel van de ouderen wil dan ook graag doorgaan met de beweegprogramma's.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats