Gezondheid.webBlad.info
Onmisbare informatie over uw gezondheid

Meest bekeken
>Eťn op de tien Nederlanders is probleemdrinker
>Drinken en roken even dodelijk
>Training stoppen met roken succesvol


Recente artikelen
>De branche van gezondheidsproducten wordt volwassen
>Hoe de darm de geest kan bevriezen
>Rood vlees verhoogt kans op darmkanker
>Allochtonen leven langer dan autochtone Nederlanders
>Voorlezen voorkomt later leesproblemen
>Kwaliteit kinderopvang in Nederland zorgwekkend
>'Vroege identificatie van potentiŽle dikkerds voorkomt Amerikaanse taferelen'
Alle artikelen


Oplosmiddelen slecht voor nageslacht

De afdeling Epidemiologie en Biostatistiek van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen heeft onderzoek gedaan naar effecten van oplosmiddelen op de zwangerschap en het nageslacht. Hieruit bleek dat kinderen van schilders vaker aangeboren afwijkingen hadden dan verwacht zou mogen worden.

In Nederland komen aangeboren afwijkingen naar schatting bij ongeveer 1-2% van de kinderen voor. Daar kunnen een heleboel verschillende oorzaken voor zijn. Hoewel deze vaak onbekend zijn, is het beroep van de vader ťťn van de mogelijke oorzaken. Er zijn aanwijzingen dat mannen in bepaalde beroepen minder vruchtbaar zijn of vaker een kind met een handicap krijgen. Dagelijks werken met chemische stoffen is een mogelijke risicofactor.

Met medewerking van de Vereniging OPS en FNV Bouw is een onderzoek uitgevoerd onder schilders en timmermannen. Timmermannen komen doorgaans weinig of niet met oplos≠middelen in aanraking, terwijl schilders in het verleden vaak een hoge blootstelling hebben gehad. Middels vragenlijsten is nagegaan met welke stoffen deze mensen gewerkt hebben in de periode vlak voor de zwangerschap van hun vrouw en wat de uitkomst was van die zwangerschap. Hieruit bleek dat vooral aangeboren afwijkingen en bepaalde syndromen, waarbij het kind gehandicapt is, vaker voorkwamen bij de kinderen van schilders (4%) dan bij de kinderen van timmermannen (1%). De resultaten van het onderzoek zijn inmiddels aangeboden aan een wetenschappelijk tijdschrift.

Sinds 2000 geldt de Vervangingsplicht voor oplosmiddelrijke producten, die huisschilders verplicht om binnenshuis met oplosmiddelarme watergedragen verven te werken. Buitenshuis is er over het algemeen voldoende ventilatie. De huidige generatie schilders zal dus veel minder zijn blootge≠steld aan oplosmiddelen dan de schilders in dit onderzoek, die hun kinderen kregen in de periode 1970-2001. Om hierover meer zekerheid te krijgen en te beoordelen of de vervangingsproducten wel veilig zijn, zal aanvullend onderzoek nodig zijn.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats