Gezondheid.webBlad.info
Onmisbare informatie over uw gezondheid

Meest bekeken
>Eén op de tien Nederlanders is probleemdrinker
>Drinken en roken even dodelijk
>Training stoppen met roken succesvol


Recente artikelen
>De branche van gezondheidsproducten wordt volwassen
>Hoe de darm de geest kan bevriezen
>Rood vlees verhoogt kans op darmkanker
>Allochtonen leven langer dan autochtone Nederlanders
>Voorlezen voorkomt later leesproblemen
>Kwaliteit kinderopvang in Nederland zorgwekkend
>'Vroege identificatie van potentiële dikkerds voorkomt Amerikaanse taferelen'
Alle artikelen


Taboe rond kaalheid doorbreken

Een hoofd telt zo’n 100.000 haren, waarvan er elke dag 60 a 100 uitvallen. Dat is normaal. Vallen er veel meer uit, dan is de kans groot dat u slecht tegen dihydrotestosteron kunt. Ook dat is normaal, want velen zijn met u. Twee procent echter heeft Alopecia areata, een haarziekte waar nog maar weinig over bekend is. Zij lopen tegen het probleem aan dat kaalheid nog een taboe is, waar de farmaceutische industrie gretig gebruik van maakt.

Eenderde van alle mannen tussen twintig en vijftig jaar krijgt te maken met Alopecia androgenetica. Klinkt eng, maar is het niet. Het is een combinatie van erfelijke aanleg en een verhoogde gevoeligheid voor dihydrotestosteron, een stof die gevormd wordt uit het mannelijke hormoon testosteron. Het resultaat: oprukkende haargrenzen en kaalheid. Troost u: u staat niet alleen. Zeventig procent van alle mannen heeft op zijn zeventigste te maken met kaalheid. Vrouwen blijken vooral op jonge leeftijd minder gevoelig. Onder de veertig komt het weinig voor, daarboven kampt veertig procent met hetzelfde probleem.

Onbegrip

Een andere oorzaak is de haarziekte Alopecia areata, een aandoening die iedereen – man of vrouw, jong of oud – kan treffen. Over deze ziekte is nog maar weinig bekend, en tot op heden is er geen geneesmiddel voor gevonden. Misschien brengt de Rijksuniversiteit Groningen uitkomst. Zij doet op het ogenblik een onderzoek naar de effecten van belastende milieufactoren bij verschillende ziektes, zoals Alopecia areata. Want ook al stelt de overheid milieunormen, toch zijn er mensen die misschien ziek worden door milieufactoren. In individuele gevallen is het haast niet mogelijk om te bewijzen dat gezondheidsproblemen veroorzaakt worden door het milieu, maar als meer mensen problemen melden, bijvoorbeeld met kaalheid, dan wijst dat erop dat er toch iets aan de hand is.
Fotograaf Monique Benthin - die zelf aan de ziekte lijdt - zet zich in om bekendheid te geven deze aandoening. Mensen met Alopecia Areata worden volgens haar doorlopend geconfronteerd met onbegrip, wat vaak leidt tot afwerende en discriminerende reacties. Over deze ziekte – die bij twee procent van de bevolking voorkomt – organiseerde ze onlangs een tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum. Voor het project vroeg Benthin negen fotografen die lieten zien dat mensen die de ziekte hebben krachtige individuen zijn, die er mooi en gezond uit kunnen zien en geen haar nodig hebben om dat te onderstrepen. ‘De mensen voelen zich verder gezond, alleen door de afwijkende uiterlijke verschijning ontstaat er een vertekend beeld tussen hoe iemand zich voelt en hoe deze eruit ziet. Dit heeft in sommige gevallen psychische problemen tot gevolg, omdat het niet hebben van haar nog altijd een taboe is.’

Trukendoos

Laat u over uw haar niet teveel wijsmaken. Haarverlies is natuurlijk: elke dag verliezen we zo'n zestig à honderd haren. Kaalheid kan ook gewoon mooi zijn, zoals Monique Benthin laat zien. Toch staat de markt strak van de pilletjes, lazerstralen en andere mogelijkheden om kaalheid te bestrijden. Om de omzet te verhogen trekt de farmaceutische industrie haar hele trukendoos open. Zo is haarverlies opeens niet meer natuurlijk, maar een medisch probleem. Jörg Blech, wetenschapsredacteur bij het weekblad Der Spiegel, beschrijft in zijn boek ‘Die Krankheitserfinder’ hoe concerns tegenwoordig mensen ziekten aanpraten. Toen de Amerikaanse firma Merck & Co bijvoorbeeld als eerste een werkzaam haargroeimiddel had ontwikkeld, schakelde het bedrijf een pr-bureau in om het kaalheidprobleem onder de aandacht te brengen. Al spoedig verschenen er artikelen waarin werd bericht dat haaruitval psychische problemen kan veroorzaken. Dan maar beter geloven in het volgende recept: meng een stuk of drie fijngestampte aspirientjes met een bekertje melk en masseer de aspirinemelk goed in je hoofdhuid. Een klein half uurtje laten intrekken en uitspoelen met lauwwarm water. Als je dat tweemaal per week doet, zou de haaruitval volgens de heren haarspecialisten snel worden gestopt. Bijsluiter: dit geldt niet bij een ziekte als Alopecia areata.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats