Gezondheid.webBlad.info
Onmisbare informatie over uw gezondheid

Meest bekeken
>Eén op de tien Nederlanders is probleemdrinker
>Training stoppen met roken succesvol
>Nieuwe website informeert consument over gezondheid


Recente artikelen
>De branche van gezondheidsproducten wordt volwassen
>Hoe de darm de geest kan bevriezen
>Rood vlees verhoogt kans op darmkanker
>Allochtonen leven langer dan autochtone Nederlanders
>Voorlezen voorkomt later leesproblemen
>Kwaliteit kinderopvang in Nederland zorgwekkend
>'Vroege identificatie van potentiële dikkerds voorkomt Amerikaanse taferelen'
Alle artikelen


Drinken en roken even dodelijk

Britse wetenschappers waarschuwen: alcohol veroorzaakt wereldwijd bijna evenveel doden als roken. Een internationaal team van wetenschappers wijst op de rol van alcohol bij zestig verschillende ziektes. Vier procent van de wereldwijde ziektelast komt door alcohol. Het staat daarmee op gelijke voet met grote boosdoeners als tabak en hoge bloeddruk.

De voornaamste ziektes waarbij alcohol een rol speelt zijn mond-, lever- en borstkanker, hart- en vaatziekten en levercirrose. Overmatig alcoholgebruik speelt bovendien een toenemende rol bij verkeersongevallen, verdrinkingen, vergiftigingen en bij zelf veroorzaakte verwondingen en moord. De afgelopen jaren is nieuwe kennis over de gevolgen van alcoholgebruik opgedaan. Onderzoeken wijzen bijvoorbeeld uit dat het drinken van één glas alcohol het risico bij vrouwen op borstkanker met negen procent verhoogt. Het drinken van drie tot zes glazen leidt zelf tot een verhoging van meer dan veertig procent.

Maatregelen

De onderzoekers lanceren een aantal oplossingen. Zo kan prijsverhoging van alcohol volgens hen het aantal sterfgevallen doen dalen. Ze schatten dat een stijging in de prijs van alcohol met tien procent zal leiden tot een daling van het aantal doden door levercirrose van zeven procent bij mannen en 8,3 procent bij vrouwen. Volgens een van de onderzoekers, de Amerikaanse professor Robin Room, legt de overheid vaak de nadruk op verkeerde maatregelen. Hij spreekt met name de Engelse overheid aan: ‘De belangen van de alcoholindustrie hebben een rol gespeeld in het beleid, waarbij de grootste nadruk wordt gelegd op ineffectieve maatregelen zoals educatie en voorlichting, in plaats van stijging van accijnzen’. Ook Wim van Dalen, directeur van de Stichting Alcohol Preventie, pleit voor meer maatregelen dan alleen voorlichting. ‘Ook in Nederland worden de effecten van voorlichting overschat. Bij nieuwe cijfers over alcoholgebruik onder jongeren wordt bijna altijd geroepen om meer voorlichting. Voorlichting is van belang om mensen bewust te maken van de gevolgen van alcoholgebruik, maar is geen effectieve methode om overmatig gebruik terug te dringen’.
Van Dalen is daarnaast verbaasd dat de Nederlandse samenleving nauwelijks heeft gereageerd op de nieuwste verontrustende cijfers over het alcoholgebruik onder jongeren. Gebleken is dat de Nederlandse jongeren van 15 en 16 jaar het meeste drinken vergeleken met jongeren uit 35 onderzochte landen in Europa. Een kwart van deze Nederlandse scholieren drinkt vaker dan tien keer in de maand. De scholieren drinken ook veel glazen per keer: ruim een kwart heeft de maand voor het onderzoek minstens drie keer vijf glazen alcohol of meer per gelegenheid gedronken. Alcoholgebruik is vooral onder jonge middelbare scholieren de afgelopen vier jaar sterk toegenomen. Volgens STAP is er tot dusver lauw gereageerd op deze verontrustende cijfers.

Drinkketen

Nederlandse kinderen en jongeren drinken vooral thuis en in bepaalde regio’s steeds vaker in een schuur of stacaravan op privé-terrein: de zogenaamde ‘hokken’ en ‘keten’. Geschat wordt dat er in Nederland 1500 keten zijn, waar zonder vergunning alcohol wordt verstrekt aan jongeren, meestal zonder winstoogmerk. De meeste keten zijn in het weekend open, een kwart is elke avond open. In een keet wordt voornamelijk bier geschonken tegen een prijs vanaf 50 eurocent per flesje. De jongeren geven aan gemiddeld een half kratje bier (=15 glazen) per avond in de keet te drinken. Het bier wordt soms bij de keet gebracht door de plaatselijke supermarkt.
Ouders hebben liever dat jongeren thuis drinken dan in de horeca. Hieruit is af te leiden dat ouders een belangrijke rol kunnen spelen bij het terugdringen van alcoholgebruik onder jonge tieners. Pedagoge Jorinde Klungers van STAP: ‘Ouders bereiken vaak meer als ze duidelijke regels stellen: nee durven te zeggen of concreet afspreken hoeveel en wanneer jongeren mogen drinken. Praten in de opvoeding over alcohol is goed maar zonder duidelijke regels helpt het te weinig’.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats