Gezondheid.webBlad.info
Onmisbare informatie over uw gezondheid

Meest bekeken
>Eén op de tien Nederlanders is probleemdrinker
>Drinken en roken even dodelijk
>Training stoppen met roken succesvol


Recente artikelen
>De branche van gezondheidsproducten wordt volwassen
>Hoe de darm de geest kan bevriezen
>Rood vlees verhoogt kans op darmkanker
>Allochtonen leven langer dan autochtone Nederlanders
>Kwaliteit kinderopvang in Nederland zorgwekkend
>'Vroege identificatie van potentiële dikkerds voorkomt Amerikaanse taferelen'
>Goed zicht is méér dan alleen scherp zien
Alle artikelen


Voorlezen voorkomt later leesproblemen

Er is minder kans op leesproblemen en dyslexie als ouders hun jonge kinderen voorlezen. En kleuters met een taalachterstand leren van een nieuw soort prentenboeken: “levende boeken” met filmpjes en muziek op de computer. Dat stelde prof.dr. Adriana Bus tijdens haar oratie aan de Universiteit Leiden.

Met hulp van de ouders ontwikkelen kinderen van jongs af aan het begrip van geschreven taal. Doordat ouders hun baby’s en peuters voorlezen en geduldig ingaan op vragen ontwikkelen jonge kinderen hun woordenschat, maar ook het begrip van zinnen en verhalen, en de manier waarop verhalen zijn gestructureerd. Later, bij het leren lezen en het begrijpend lezen op school, zullen kinderen die zijn voorgelezen minder problemen ondervinden. Het ministerie van OCenW schat dat 100.000 kinderen tussen 2 en 5 jaar een verhoogd risico hebben op leesproblemen. Het onderzoek van prof.dr. Adriana Bus toont aan dat als ze van jongs af aan zouden worden voorgelezen, 64% van deze risicokinderen toch goed leert lezen. Zonder voorlezen leert slechts 36% probleemloos lezen.

Allochtone kleuters

Een actuele vraag is welke invloed media als televisie, computerspelletjes en andere interactieve media hebben op de leesontwikkeling van peuters en kleuters. Op scholen in de Haagse Schilderswijk en het Laakkwartier introduceerde de onderzoeksgroep van Bus met steun van de Stichting Lezen zogenaamde levende boeken, prentenboeken op de computer waarvan de prenten met filmpjes en muziek tot leven komen. Allochtone kleuters met een kleine woordenschat leren weinig van gewone prentenboeken doordat ze te veel woorden en zinnen niet begrijpen. De levende boeken blijken wel te zorgen voor een groter verhaalbegrip, en daardoor ook voor een grotere woordenschat en grammaticale kennis. Door een half uur kijken leerden deze kleuters zes nieuwe woorden, ruim de helft van het aantal dat ze er gemiddeld per week bijleren. Prof. Bus kondigt daarom verdere experimenten aan onder kleuters waarin de samenhang van televisiekijken en leren lezen onder de loep wordt genomen.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats