Gezondheid.webBlad.info
Onmisbare informatie over uw gezondheid

Meest bekeken
>Eťn op de tien Nederlanders is probleemdrinker
>Drinken en roken even dodelijk
>Training stoppen met roken succesvol


Recente artikelen
>De branche van gezondheidsproducten wordt volwassen
>Hoe de darm de geest kan bevriezen
>Rood vlees verhoogt kans op darmkanker
>Allochtonen leven langer dan autochtone Nederlanders
>Voorlezen voorkomt later leesproblemen
>Kwaliteit kinderopvang in Nederland zorgwekkend
>'Vroege identificatie van potentiŽle dikkerds voorkomt Amerikaanse taferelen'
Alle artikelen


Cosmetica veelal schadelijk voor mens en milieu

De huismerk cosmetica van drogisterijketen De Tuinen bevatten de minste hormoonverstorende stoffen, die van het huismerk van De Trekpleister de meeste. Bijna alle geteste cosmetica (52 van de 55) bevatten stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu. Dat is de uitkomst van de Grote Gif(vrije) Cosmeticatest van Stichting Natuur en Milieu en Vereniging Milieudefensie.

In opdracht van Natuur en Milieu en Milieudefensie testte TNO 55 cosmeticaproducten op de aanwezig-heid van vier groepen hormoonverstorende stoffen: ftalaten, parabenen, synthetische muskverbindin-gen en triclosan. Slechts drie shampoos waren vrij van hormoonverstoorders: Dove normaal haar, Guhl man en Urtekram Nettle. Alle andere cosmetica bevatten een of meer hormoonverstoorders.Van de geteste hormoonverstorende stoffen zijn schadelijke effecten voor vruchtbaarheid en voortplan-tingsorganen aangetoond, evenals een verhoogde kans op astma en enkele vormen van kanker. Of individuele consumenten schadelijke gevolgen ondervinden, is afhankelijk van de hoeveelheid die zij via cosmetica en andere bronnen binnenkrijgen. Een directe relatie met bepaalde ziekten van de mens is moeilijk te bewijzen. De kans op schade is echter aanzienlijk. Onderzoek heeft aangetoond dat ons lichaam veel van deze stoffen bevat. Tijdens de zwangerschap en via moedermelk kan het (ongeboren) kind eraan worden blootgesteld. De uitkomsten van de test laten grote verschillen zien tussen de huismerken van de  drogisterijketens in Nederland. De milieuorganisaties lieten A-merken en huismerken van aftershave, bodylotions, baby lotiondoekjes, dagcrŤmes, deodorantsprays en shampoos testen. Ftalaten, die worden toegepast om geurstoffen te fixeren, worden het meest aangetroffen, triclosan, een antibacterieel middel, het minst.

Aanmoedigingsprijs
Drogisterijketen De Tuinen ontving onlangs de aanmoedigingsprijs voor gifvrije cosmetica van Natuur en Milieu en Milieudefensie. De prijs bestaat uit een certificaat op afficheformaat en rozemarijnplanten voor de ca. zeventig filialen van De Tuinen. Rozemarijn is een natuurlijke geurstof die het gebruik van synthetische muskverbindingen overbodig maakt. Natuur en Milieu en Milieudefensie vinden dat het beter is deze hormoonverstorende stoffen helemaal niet in cosmetica toe te passen. Dat hoeft ook niet, zo toont de test aan: voor alle stoffen bestaan pri-ma alternatieven. Deze zijn alleen soms wat duurder. De organisaties vragen de overheid de risicovolle stoffen te vervangen. Zonodig zullen de organisaties in de komende tijd nieuwe testen uitvoeren. De overheid moet er voor zorgen dat stoffen met mogelijk ernstige effecten niet in producten mogen wor-den verwerkt. Daartoe moet de aangescherpte chemicaliŽnwetgeving (REACH) in Europa snel worden ingevoerd.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats